Pre-Sale Support of Klanten Support of tussen 9.00 en 17.00 uur +31 (0)6 533 327 75

Prostaatkanker en erectieproblemen.

Prostaatkanker en erectieproblemen.

Prostaatkanker en erectieproblemen.

Het is een ziekte die helaas veel te vaak voor komt in Nederland (en in de rest van de wereld): prostaatkanker. Op de website van de KWF is te zien dat er ruim honderd duizend mensen per jaar kanker krijgen, meer dan tienduizend mensen krijgen prostaatkanker, dat is ruim elf procent. Dit zorgt er voor dat prostaatkanker de 5e meest voorkomende kankersoort van Nederland is waaraan zelfs ruim tweeënhalfduizend mensen per jaar overlijden. Echter zijn voor een groot deel van de mannen die de ziekte wel overleven de gevolgen vaak erg confronterend. Veel mannen kunnen na een operatie last krijgen van urine-incontinentie. Ook krijgen veel mannen last van erectieproblemen nadat ze zijn geopereerd aan het prostaat. In dit artikel leest u meer over de gevolgen van prostaatkanker en eventuele hulpmiddelen die van pas kunnen komen bij mannen die last hebben van erectieproblemen na behandeling tegen prostaatkanker.

Prostaatkanker

Bij veel mannen zit prostaatkanker ‘in de familie’, zoals dat zo vaak wordt gezegd. In dat geval wordt het mannen aangeraden regelmatig de PSA waarden in het bloed te laten checken. Bij deze check kan worden nagegaan of er eventueel kanker in het lichaam aanwezig is. Mocht dit zo zijn dan volgen er nog veel andere test waaruit uiteindelijk zal blijken of er wel of geen sprake is van prostaatkanker. Indien een man wordt gediagnostiseerd met prostaatkanker is het in veel gevallen zo dat er een prostatectomie moet worden verricht. Dit houdt in dat het prostaat wordt verwijderd. Het is voor veel mannen vooral op psychologisch vlak een lastige en zeer ingrijpende operatie. Men vergelijkt het vaak met een borstoperatie bij vrouwen met borstkanker. Het is toch een stukje mannelijkheid dat wordt weggehaald. En hoewel het nodig is om te overleven vinden veel mannen het erg moeilijk om de beslissing te maken dat het prostaat mag worden verwijderd. Vrijwel alle mannen hebben na zo’n operatie last van urine-incontinentie. Dit is zeer vervelend maar kan met de juiste therapieën wel worden verholpen (niet bij iedereen maar wel bij veel mensen). Maar niet alleen de urine-incontinentie is een gevolg van een operatie aan het prostaat. Ook erectiestoornissen zijn een veel voorkomend gevolg van deze operatie. Doktoren raden vaak aan om het lichaam ruim een half jaar de tijd te geven om te herstellen. Na een half jaar kunt u zien of uw lichaam er zelf voor kan zorgen dat u een beginnende erectie krijgt. Indien dat het geval is bestaan er erectiepillen die ervoor kunnen zorgen dat u een goede en lange erectie krijgt waarmee u ‘normaal’ seks kan hebben met uw partner.

Uiteraard klinkt dit proces u nu waarschijnlijk erg licht in de oren, maar dat is het uiteraard niet. Alleen al het krijgen van een kankerdiagnose is vreselijk. En alle gevolgen die daarbij horen zijn van zo’n verschillend niveau dat niemand u er ooit op voor kan bereiden wat prostaatkanker nou precies echt voor u zal gaan betekenen. Het is daarom belangrijk dat u voldoende praat over wat er gaat komen en wat er misschien gedaan kan worden aan de problemen die u zult gaan krijgen.

Het feit dat het voor veel mannen en goede oplossing is op seks te hebben met en erectiepil nadat het prostaat is aangetast door een operatie, wil niet zeggen dat dit voor iedereen perfecte oplossing is. Maar indien uw gezondheid het toestaat om een erectiepil uit te proberen zal dat zeker de moeite waard zijn. Uw dokter kan u zeker vertellen waar u deze producten kunt bestellen, maar u kunt ook zelf online gaan winkelen. Op verschillende websites is veel te lezen over erectiepillen. Ook is het mogelijk om zonder doktersrecept erectiepillen te bestellen.

Het is echter ook mogelijk om na uw behandeling voor prostaatkanker nog een operatie te ondergaan. Met deze zogenoemde penisprothese is het mogelijk om een soort implantaat in de penis te krijgen. Vooralsnog is het zo dat deze operaties succesvol zijn geweest, maar uiteraard brengen operaties altijd risico’s met zich mee. En na een operatie om kanker uit de prostaat te verwijderen is het altijd weer een grote stap om nogmaals onder het mes te moeten. Dit is daarom voor veel mannen niet een perfecte oplossing.

Waar veel mannen ook niet bij stil staan is dat het intiem zijn met iemand niet perse hoeft te betekenen dat er moet worden gesekst. Er zijn ook veel andere manieren van intimiteit die tot een bevrediging kunnen zorgen. Het is voor veel prostaatkanker patiënten dan ook belangrijk om hier met anderen over te praten en wellicht hulp te zoeken bij een psycholoog om hier over te praten.